06 August 2012

kuih putu ayu @ puteri ayu

hari tu aku ada try buat kuih putu ayu atau puteri ayu ni. nasib baik menjadi. atas permintaan seorang kawan, ni aku bagi resepi mak aku. kalau rajin cuba lah. 

adunan ni aku buat dapat la dalam 30 ketul gitu. kalau nak lebih just gandakan je semua bahan tu.

bahan-bahan :

2 biji telur
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir (kalau tak suka manis boleh letak 3/4 cawan je)
1 camca ovelette
1 cawan santan 
1 cawan air (bagi yg suka rasa pandan boleh guna air pandan tapi aku malas hari tu :p)
sedikit pewarna hijau
kelapa parut putih untuk topping dia
garam
2 sudu tepung ubi

cara-cara :

1) mula2 sekali basuh la acuan dia bersih2 dan lap kering2. then ambik kelapa parut putih tadi gaulkan dengan sedikit garam dan tepung ubi. tepung ubi tu untuk pastikan kelapa tu tak berderai la.
2) lepas tu sapukan minyak sikit pada acuan untuk pastikan bila dia dah masak nanti senang nak keluar.
3) tekan sikit kelapa ke dalam acuan ikut citarasa sendiri. tekan biar padat.

ihsan google

4) ambik mangkuk kosong untuk buat adunan hijau tu. masukkan gula, telur, ovelette dan pukul sampai kembang dan naik. biar dia sampai ringan la. pakai pemukul mesin lebih cepat taw.
5) lepas tu masukkan santan dan air. masukkan pewarna hijau sikit ikut citarasa nak pekat ke cair warna tu. kalau nak try warna lain pun apa salahnya.
6) kemudian masukkan tepung gandum. pukul sampai dia sebati. dah siap bolehlah masukkan ke dalam acuan yang ada kelapa tadi.

ihsan google

7) panaskan kukusan dan kukus selama 7-8 minit. jangan biar lama2 kalau tak nanti dia kecut dan tak gebu. kalau nak lagi gebu boleh tambah ovelette tu lebih sikit pun takpe.


dah jadi dah kuih kitew. lagi gebu lagi sedap taw.

hari tu ada try buat badak berendam dengan mak jugak tapi resepi dia tak sempat tanya mak lagi. nanti2 kalau dah ada aku update pasal badak berendam lak. 

kuih badak berendam
*semoga abah cepat sihat dan sembuh. rabu ni mungkin abah ada operation untuk masukkan besi. abah, cepat2 la keluar hospital ye. =)

1 comment: