07 August 2014

2014 - 17 Biskut Kacang (Biskut Mazola)

Hai,

Tajuk kuih raya. Hihi ye aku tahu raya dah berlalu. Tapi raya ada kan sebulan. So mana-mana yang kuih raya dah nak habis tu boleh lah buat biskut kacang ni. Semudah abc jek. Serius weh. Aku ni tiap-tiap tahun memang akan buat biskut kacang ni sebab faveret Mr. Bobot. Dia mesti request tiap-tiap tahun. Alhamdulilah raya tahun ni dapat bagi sebotol pada mama dia. And family dia puji sedap.Dia apatah lagi. Sebelum raya dah habis dia makan. Sabar jela. Lepas tu dok request nak lagi buat ngunyah2 depan tv. Nasib badan la dapat boyfriend kuat makan. Hahaha. Ok jom tengok resepi.

Bahan:
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil tapung jagung
Secubit garam
2 cawan kacang kisar (kacang tanah lagi sedap berbanding peanut butter)
1 cawan gula castor 
1 cawan minyak jagung mazola (kalau rasa adunan masih berterabur tak melekat boleh tambah minyak lagi sampailah adunan tu boleh dikepal2 dan dibentuk)
Kuning telur untuk hiasan
Badam keping untuk hiasan (optional)

Cara-cara:
1. Ayak tepung gandum dan tepung jagung dan garam.
2. Masukkan tepung, lepas tu campurkan gula castor dan kacang kisar.
3. Masukkan sikit demi sikit minyak jagung dan gaul dengan menggunakan tangan. Sila basuh tangan dulu ye kalau tak nanti keracunan makanan. Hehe
4. Gaul adunan sampai dia boleh dibentuk, tak berderai. Maksudnya bila kita bentukkan nantik dia tak pecah. Kalau rasa berderai tambah sikit2 minyak jagung sampai korang puas hati dengan texture adunan dia.
5. Buat bulat kecil dan letak atas dulang pembakar. Sapu mentega sikit dulu atas dulang pembakar supaya dia tak melekat. 
6. Sapu kuning telur atas adunan. Letak badam kalau suka. Aku jarang letak sebab malas. Haha.
7. Bakar dalam oven selama 15 ke 20 minit pada 180 darjah celcius. (Atau sampai telur kuning masak)


Lepas tu makan la apa lagi. Hihi. Selamat mencuba.
*Gambar aku akan update kemudian. Sekarang ni agak malas nak transfer file dari hp ke komputer. :)

No comments:

Post a Comment